BÉCSI ALMÁS RÉTES Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván olcsó
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, nyújtófa, serpenyő, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, nyújtás, sütés, töltés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. A lisztet a sóval mély tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk, és a tojás beleöntjük. A vizet hozzáadjuk, és először ujjbegyünkkel apránként összedolgozzuk, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. Alaposan kidolgozzuk; akkor jó, ha már nehezen gyúrható. Kilisztezett tálba tesszük. Letakarva 15 percig meleg helyen pihentetjük.
2. A zsemlemorzsát a vaj felén kevergetve megpirítjuk és kihűtjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük.
3. Egy abroszt kiterítünk, meglisztezzük, és a tésztát ráfektetve, az ujjunkkal alányúlva kb. 50×60 cm-es téglalappá nyújtjuk. 15 percig pihentetjük.
4. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük, és a zsemlemorzsával meg a mazsolával összekeverjük. A tésztát olvasztott vaj egy részével megkenjük, és az almás keveréket ráterítjük.
5. Az abrosz segítségével a tésztát összegöngyöljük, a ruha segítségével tepsire göngyölítjük, és a maradék olvasztott vajjal megkenjük.
6. A forró sütőbe tolva 35-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral megszórva melegen, vaníliakrém, fagylalt vagy tejszínhab kíséretében tálaljuk.