GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, hűtőszekrény, kés, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyújtófa, sütő, sütőpapír, tortaforma, turmixgép
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, sütés, sütőforma bélelése, turmixolás, vakon sütés
Adag: 1 tortaforma (6 főre)
vagy
Elkészítés:
1. A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd a cukrot hozzáadjuk. A vizet beleöntve tésztává dolgozzuk, ha kell, még egy kevés vizet adunk hozzá. Meglisztezett deszkán simára gyúrjuk. Akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformába terítve az alját és az oldalát is befedje. Folpackba csomagolva 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) előmelegítjük. A tésztát zsír- vagy sütőpapírral beborítjuk, és az üregbe nyers rizst vagy babot töltünk. 10 percig sütjük, majd a rizst, illetve babot eltávolítva a tésztát még 10 percre a sütőbe visszatesszük, aranysárgára sütjük.
3. A töltelékhez a túrót a cukorral, a tojásokkal és a tejszínnel a robotgépben 20 másodperc alatt simára keverjük, a megtisztított, összetört gyümölcs húsát belerakva 5 másodperc alatt pépesítjük. A tésztára simítva 60 percig sütjük, hogy megkeményedjék és aranysárga legyen. Ha kihűlt, egy órára jégbe hűtjük, és hidegen, porcukorral megszórva tálaljuk.