AMERIKAI GYÜMÖLCSTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőecset , kés , keverőtál , konyhai mérleg , konyhai robotgép, lábas, mikrohullámú készülék, sütő , sütőforma , sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, sütés
Adag: 1 tortaforma (20 centiméteres)
Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű gyűrűs tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A forma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük (1. kép). A cukrozott gyümölcsöt meg a diót és a mogyorót a likőrrel meglocsoljuk, összekeverjük, és időnként megkeverve egy óráig állni hagyjuk.
2. A lisztet a sütőporral elkeverve a gyümölcsre szórjuk. A vajat a cukorral meg a tojással habosra keverjük, a lisztes gyümölcskeveréket hozzáadjuk (2. kép), és az egészet alaposan összedolgozzuk.
3. A masszát az előkészített formába töltjük, és vizes kézzel elegyengetjük (3. kép). 160 °C-ra bemelegített sütőbe tesszük, és 90 percig sütjük, illetve addig, amíg a torta szilárd nem lesz. A sütőből kivéve a formában még 30 percig állni hagyjuk, majd sütőrácsra vagy deszkára áttesszük.
4. A lekvárt a tűzön megmelegítjük, és amikor már folyékony, a még meleg tortát megkenjük vele (4. kép), s narancslikőrrel is meglocsoljuk.