MÉZES MAZSOLÁS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: hevítés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás
Adag: 1 tortaforma (8 főre)
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat és a barna cukrot habosra verjük, aztán a mézet is belekeverjük, és egymás után a kissé felvert tojásokat is hozzáadjuk. A banánokat egy tányéron villával összetörjük, a masszához keverjük, amíg egyenletesen sima lesz. Ekkor a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a tejet meg a mazsolát, végül a tésztát simára keverjük.
3. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, a sütőben 60-70 percig sütjük, amíg a teteje tapintásra rugalmasan visszaugrik. A kész süteményt 10 percig a formában, utána a sütőrácson hagyjuk kihűlni.
4. A citrom levét és héját, a finomított cukrot és a mézet egy kis lábosban közepes hőmérsékleten kevergetve hevítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Melegen a süteményre csepegtetjük, majd hagyjuk hűlni.