ALMAFELFÚJT Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fazék, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: főzés, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, a magházukat almafúróval kifúrjuk. Az egészben hagyott gyümölcsöket gyengén cukrozott, citromos vízben pár perc alatt puhára főzzük.
2. A vajból, a lisztből, a tejből a csipet sóval fehérmártást készítünk, félig kihűtjük.
3. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom héját, a rumot, a tojássárgákat és a tojások fehérjéből vert habot.
4. A kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba a fehérmártásos keverékből egyujjnyi réteget öntünk, ebbe ültetjük a megfőtt almákat. Mindegyik üregét megtöltjük a baracklekvárral elkevert mazsolával. Ráöntjük a keverék többi részét, a közepesen előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk a fahéjas porcukorral.
FEHÉRMÁZ
1. A tojásfehérjét a cukorral, néhány csepp citromlével kemény habbá verjük.
2. Ráöntjük a tortára és egyenletesen elsimítjuk, hagyjuk megdermedni.