Narancslikőr-trifle Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, hűtőszekrény, kés, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, főzés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A tésztát 2 lapba vágjuk, a vágatot narancslekvárral megkenjük, majd újra összeillesztve 1 cm-es kockákra aprítjuk. Nagy üvegtál vagy poharak aljára terítjük, és a likőrrel összekevert narancslé felével meglocsolva 30 percig pihentetjük.
2. A vaníliakrémhez a tojássárgákat cukorral, citromhéjjal meg keményítővel simára keverjük, és tejjel, tejszínnel apránként felengedjük.
3. Gőzön, állandóan verve krémmé főzzük, majd a gőzről levéve vaníliás cukorral ízesítjük.
4. A narancszseléhez a zselatint a vízzel simára keverjük, kevergetve fél percig főzzük, majd a narancslé felével meg a cukorral ízesítve még 2-3 percig a tűzön kevergetjük. A maradék narancslevet is belekeverjük, majd egy 17×17 cm-es tálba töltve jégbe hűtjük. Ha megdermedt, kockákra vágjuk.
5. A vaníliakrém felét a tésztára simítjuk, a többi tésztát ráterítjük, és a maradék sziruppal meglocsoljuk. A vaníliakrémet meg a tejszínhabot rárétegezzük, a zselékockákkal beborítjuk, és narancscikkekkel díszítjük. 180 percre jégbe hűtjük.
PISKÓTA
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.