KARÁCSONYI RAKOTT PISKÓTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés
Adag: 6-8 főre
vagy
Elkészítés:
1. A vaníliakrémhez egy kis tálban simára keverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricaliszttel. A tejet kis lábosba öntjük, majdnem forrásig hevítjük, majd a tojásos keverékre csorgatjuk. Alaposan elkeverjük, áttöltjük egy tiszta lábosba, és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a vaníliaeszenciát, és egy tálba öntjük. Folpackkal lefedjük, és hagyjuk kihűlni.
2. Egy kis lábosba öntünk 1,25 dl konyakot vagy sherryt, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöt, közepes lángon 5 percig melegítjük, amíg a gyümölcs megduzzad és megpuhul. Levesszük a tűzről.
3. A süteménymorzsát egy nagy desszertestálba tesszük, és meglocsoljuk a maradék konyakkal vagy sherryvel. Hozzáadjuk a gyümölcsöt és a gyömbért, majd alaposan összekeverjük. Lefedjük, és a hűtőbe tesszük.
4. A krémet a süteményre öntjük, lefedjük és behűtjük. Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, és a krémre kanalazzuk. Cukrozott gyümölccsel díszítve kínáljuk.