MÁLNÁS-NARANCSOS RÉTEGES PISKÓTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 75 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás, préselés, reszelés, gyalulás, törés
Adag: 8-10 főre
Elkészítés:
1. A szögletes piskótát 3 lapra vágjuk, és a lapokat a narancslével elkevert likőrrel meglocsoljuk.
2. A tejszín kétharmadát felverjük, és belekeverjük a málnát.
3. Egy piskótalapot megkenünk 1-2 evőkanálnyi mag nélküli málnalekvárral, rátesszük a következőt, és erre 3 evőkanál lekvárt kenünk.
4. Rátesszük a felső lapot a tortára.
5. A tortát 12 darabra vágjuk. Az utasítás szerint elkészítjük a vaníliakrémet és a narancsos cukorral ízesítjük. Hozzáreszelünk egy kevés narancshéjat.
6. Egy kis tálba 5 evőkanál vizet merünk, rászórjuk a zselatint, majd 5 percig állni hagyjuk, hogy felpuhuljon. A tálat gőz fölött addig melegítjük, míg a zselatin tökéletesen fel nem oldódik, ekkor langyosra hűtjük, majd a vaníliakrémhez adjuk.
7. Darabokra törjük a csokoládét, és egy kis tálban, gőz fölött, gyakran kevergetve megolvasztjuk. Ha sima, levesszük a tűzről.
8. A vaníliakrém egyharmadát egy nagy üvegtálba öntjük, elosztjuk rajta a málnalekvár felét, majd újabb réteg vaníliakrém következik. Ezt az olvadt csokoládéval locsoljuk meg.
9. A tortaszeletek egy részét elrendezzük a tál szélén.
10. A megmaradt szeleteket kis darabokra rágjuk, és következő rétegként a tálba szórjuk. Ráöntjük a megmaradt csokoládét, majd a tetejére kanalazzuk a málnás tejszínhabkeveréket.
11. A vaníliakrém utolsó harmadával bevonjuk az édesség tetejét, és erre rásimítjuk a megmaradt málnalekvárt.
12. A tálat lefedve kb. 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
13. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és díszeket nyomunk belőle az édesség tetejére. Narancsgerezdekkel, málnával és citromlevéllel díszítve még vonzóbb lesz ez a desszert.