MANDULÁS KRÉMKEHELY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, mozsár, serpenyő, tűzhely
Eljárások: áztatás, hűtés, kikeverés, lerakás, pihentetés, pirítás, törés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A mandulás csókokat mozsártörőben durvára szétnyomkodjuk (1.kép).
2. A morzsalékot egyenlően elosztjuk 4 desszertpohárba, konyakkal vagy mandulalikőrrel megöntözzük, és 30 percen át pihentetjük. Ezalatt a mandulás csók felszívja az alkoholt.
3. Néhány szép szem málnát félreteszünk a díszítéshez, a többit a poharakba töltjük. A gyümölcsre egy réteg zsírszegény vaníliapudingot simítunk (2.kép).
4. A túrókrémet vagy a natúr joghurtot – természetesen mindkettő zsírszegény változatát – megbolondítjuk néhány csepp mandulaaromával, és a pudingrétegre simítjuk (3.kép). A kelyheket 30 percre a hűtőbe állítjuk.
5. Közvetlenül a tálalás előtt pirított mandulát szórunk a krémdesszert tetejére és meghintjük kakaóporral. Málnaszemekkel díszítjük, és azonnal, hidegen tálaljuk.
VANÍLIAKRÉM
1.A tojások sárgáját és a cukrot keverjük addig, amíg kifehéredik és krémes lesz (1. kép).
2. A tejet forraljuk fel a sóval és a vaníliával, majd keverjük a cukros tojáshoz és a liszthez (2. kép).
3. A takarékláng felett, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg a krém besűrűsödik (3. kép).
Lehetséges változatok:
– Ha mogyoró- vagy mandulakrémet szeretnénk készíteni, adjunk a krémhez, amíg még forró 2 evőkanál darált mogyorót vagy mandulát.
– Ha likőrkrémet szeretnénk készíteni, adjunk még forrón a krémhez egy vagy két evőkanál rumot, konyakot vagy valamilyen likőrfélét.
– Ha citromkrémet akarunk készíteni, 1 citrom finomra reszelt héjával forraljuk fel a tejet, és ne tegyünk bele vaníliakivonatot.
– Ha csokoládékrémet szeretnénk kapni, olvasszunk fel 12 dkg reszelt csokoládét a tejben.