GYÜMÖLCSÖK CSOKOLÁDÉKÖNTÖSBEN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, hűtőszekrény, keverőtál, lábas, papírtörlő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: dermesztés, gőzölés, hámozás, hűtés, kikeverés, szikkasztás, törés
Adag: 4-6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A sütőlemezt sütőpapírral kibéleljük. Az epreket száraz festőecset segítségével gondosan letisztítjuk, vagy miután megmerítettük egy hideg vízzel teli tálban, több réteg konyhai papírtörlőt használva lecsepegtetjük. Az összenyomódott gyümölcsöket kiválogatjuk, más célra félretesszük. A mandarinokat meghámozzuk, amennyire lehet a belső, fehér bundától is megszabadítjuk, majd gerezdekre szedjük.
2. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy vízzel félig megtöltött edényben vizet forralunk. Ha a víz felforrt, az edényt lehúzzuk a tűzről, a keverőtálat a peremére ültetjük, úgy, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét gőz fölött lassan felolvasztjuk, és alaposan elkeverjük benne az olajat. A tálat levesszük az edényről, és tiszta konyharuhával letakarva melegen tartjuk.
3. Az epreket a csutkánál fogva az eperszem háromnegyedéig a csokoládéba merítjük, hogy a gyümölcs piros színéből látható legyen még valamennyi. A felesleges csokoládét az edény szélén lecsepegtetjük és a csokis epreket az előkészített sütőlemezre fektetjük. A mandarinnal megismételjük a műveletet, de előbb a gerezdekről a nedvességet papírtörlővel leitatjuk.
4. A gyümölcsöket a csokoládéfürdő után 15 percre hűtőszekrénybe tesszük, míg a bevonat megdermed. A csokoládés gyümölcsöket ne közvetlenül a hűtőből kivéve tálaljuk, mert így nemcsak a gyümölcs veszít zamatából, de a csokoládé is túl kemény lesz.