ALMABOMBA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, nyújtófa, sütő, szita, zöldséghámozó
Eljárások: burkolás, gyúrás, hűtés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás
Adag: 4-6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Összeszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót. Elmorzsoljuk a vajat és a zsírt a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet.
2. Rugalmas tésztává gyúrjuk. Hengerré formáljuk, kanálka vajjal lekenjük és folpackba csomagolva 1-2 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe rakjuk.
3. Az almákat meghámozzuk, magházukat, magházkiszúróval vagy keskeny pengéjű késsel körbevágva eltávolítjuk, és azonnal citromos vízbe tesszük.
4. A tésztát 12 egyenlő nagyságú korongokra vágjuk, és akkorára nyújtjuk, hogy az almákat majd teljesen beburkolja.
5. Az almákat leszárítjuk, és az egyik lyukat lezárjuk egy cukorral. A másik oldalról behelyezzük a diót, s csipetnyi fahéjat. Ezt a nyílást is cukorral zárjuk.
6. Az almákat beburkoljuk a tésztába, lekenjük olvasztott vajjal, és lazán alumínium fóliába burkoljuk, tetejét hústűvel megszurkáljuk.
7. 120-130 C°sütőben, az alma nagyságától függően 30-50 percig sütjük. Vaníliaöntettel vagy borsodóval tálaljuk.
VANÍLIAMÁRTÁS
Hosszában kettévágjuk a vaníliarudat és kikaparjuk belőle a velőt, amit félreteszünk. Habüstben habosra keverjük a cukrot és a tojássárgákat, majd apránként a lisztet és a tejszínt.
Felforraljuk a tejet, a vaníliahéjjal együtt.
A forró tejet apránként, állandó keverés mellett a kikevert tojásokhoz adjuk.
A habüstöt gőz fölé rakva besűrűsítjük a mártást.
A végén beleadjuk a vaníliavelőt.
BORSODÓ
1. A tojások sárgáját habosra keverjük a finomított kristálycukorral.
2. Kis részletekben hozzákeverjük az édes fehérbort, és gőz fölött, kézi habverővel besűrítjük.
3. Miután levettük a gőzről, folyamatosan keverjük még kb. 5 percig.
Szükség szerint melegen vagy hidegen tálaljuk.