GÖRÖG BÁRÁNY FETA SAJTTAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fokhagymaprés, húsdaráló, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, lerakás/rétegezés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás
Adag: 8 főre
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben, alacsony hőfokon, 2 evőkanál olajon 10 perc alatt megpirítjuk a hagymát. Egy másik magas falú serpenyőben a darált bárányt, gyakran kevergetve, 10-15 perc alatt barnára sütjük.
2. Belekeverjük a fokhagymát és a paradicsompürét, 2 percig együtt sütjük, hozzáadjuk a párolt hagymát, a paradicsomot, az oregánót, a Worcester-szószt. Felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. 30-40 percig gyöngyözve főzzük, amíg a bárány megpuhul.
3. Közben sós, forró vízben 20-30 perc alatt puhára főzzük a burgonyát héjában. Lecsöpögtetjük, kihűtjük, meghámozzuk, majd vastag szeletekre vágjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat), légkeverés sütőnél 160 fokra.
4. A padlizsánszeleteket megkenjük a maradék olajjal, a szeleteket két teflon sütőlemezre egymás mellé rakjuk. Mindkét oldalukat 2-3 perc alatt puhára sütjük. A joghurtot, a tojásokat, a parmezán felét összekeverjük egy tálban. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a szerecsendiót.
5. A bárányhúst két 1,4 literes tűzálló tálba vagy 8 kis tűzálló tálba kanalazzuk. Beborítjuk főtt krumplival, fetával, padlizsánszeletekkel. A tetejére öntjük a joghurtszószt, megszórjuk a maradék parmezánnal. 35-40 perc alatt megbarnul a joghurtszósz és a parmezán.