SPENÓTOS RAVIOLI Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 70 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: derelyevágó, gyúródeszka, húsdaráló, kés, lábas, nyújtófa, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, nyújtás, párolás, pirítás, szűrés, töltés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a gyúrt tésztát, és vágjuk fel apró négyszögekre, utána 10 percig hagyjuk száradni.
2. Időközben a kolbásztölteléket keverjük össze egy tálban az egész apróra vagdalt spenóttal, a tojással és a mustárral.
3. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, bazsalikommal, esetleg sűrítsük zsemlemorzsával.
4. A négyzetek egyik felére rakjunk halmokat a spenótos masszából, a széleit pedig kenjük meg vízzel. Hajtsuk félbe, és a széleit jól nyomkodjuk össze.
5. Főzzük a raviolit méretüktől függően sós vízben 5-10 percig.
6. A mártáshoz a vajat vagy margarint forrósítsuk fel egy edényben, és olvasszuk ki benne az apró kockákra vagdalt bacon- vagy kolozsvári szalonnát. Adjuk a szalonnához a finomra aprított hagymát, és dinszteljük üvegesre.
7. Tegyük bele a meghámozott, kimagvalt, kockára vágott paradicsomot. Passzírozzuk át szitán a meghámozott paradicsomot, és a konzervet is töltsük hozzá, majd az egészből főzzünk mártást.
8. Ízesítsük finomra metélt bazsalikommal, sóval, borssal, valamint ételízesítővel.
9. Rendezzük tányérokra a jól lecsepegtetett raviolit, öntsük rá a paradicsommártást, és azonnal tálaljuk.
GYÚRT TÉSZTA
1. A lisztet szitáljuk a gyúródeszkára, és a közepébe nyomjunk mélyedést 1. kép).
2. A tojásokat, a sót, meg az olajat töltsük a mélyedésbe 2. kép).
3. Kívülről befelé haladva kézzel dagasszunk sima tésztát belőle 3. kép).
4. Burkoljuk nedves konyharuhába, és így pihentessük 15 percig a hűtőszekrényben (4. kép).
5. Nyújtsuk ki a tésztát hajszálvékonyra (5. kép).
6. Vágjuk fel tetszés szerinti alakzatban (6. kép).
HÁZI SÜTNIVALÓ KOLBÁSZ
A szalonnát csíkokra vágjuk és összekeverjük az apró hússal, fokhagymával, sóval és a fűszerekkel, majd finomra daráljuk.
Addig gyúrjuk, míg felszíne ki nem fényesedik és már nem ragad a kezünkhöz.
Betöltjük a bélbe és csavarintásokkal nagy arasznyi párokat alakítunk ki.
A kolbászban maradt légbuborékok felett tűvel kiszúrjuk a belet. Azért, hogy jól összeérjen egy éjszakára hideg helyen kilógatjuk.
Sütve fogyasztjuk, de füstölni is lehet.
Sós burgonya és párolt káposzta körettel, főzelékekhez feltétnek adhatjuk asztalra.