OLASZ HALPÖRKÖLT TÉSZTÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, fésűkagy
ló tisztítása, főzés, párolás, préselés, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A sáfrányt egy kis tálba tesszük, ráöntünk 3 evőkanál halalaplét, és hagyjuk, hogy megpuhuljon. A vajat egy mély serpenyőben megolvasztjuk. A halszeleteket, a fésűkagylót és a rákokat (a farkukkal együtt) hozzáadjuk, és közepes tűzön, gyakori keverés mellett 3-5 percig pároljuk, amíg a rákok rózsaszínűek nem lesznek. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a citromlét. A halat és a tenger gyümölcseit tálra szedjük, és félretesszük.
2. A maradék halalaplét a serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a sáfrányt az áztatólé nélkül. Felforraljuk, majd egyharmadára befőzzük. Hozzáöntjük az ecetet, és még 4 percig főzzük. Belekeverjük a fehérbort, és 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a tejszínt és a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, és még 2 percig gyöngyözve főzzük.
3. Közben egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, lecsepegtetjük, és előmelegített tálalóedénybe tesszük. A halat és a tenger gyümölcseit a mártáshoz adjuk, és óvatosan beleforgatjuk, majd a tésztára halmozzuk Azonnal tálaljuk.
HALALAPLÉ
1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.