BÁRÁNYHÚSOS MUSZAKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, előfőzés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, lerakás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás
Adag: 6-8 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. 2 evőkanál olívaolajban a vöröshagymát a fokhagymával üvegesre sütjük. Beletesszük a bárányhúst, és gyakori kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg barnulni kezd, és morzsákra esik szét. Hozzáadjuk a bort, sűrített paradicsomot, cukrot, fahéjat, oregánót, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Felforraljuk, majd lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve, 20 percig főzzük.
2. Kevés olívaolajon a padlizsánkarikák mindkét oldalát éppen csak megpirítjuk. Ha kell, öntünk hozzá még egy kis olajat. A megsült padlizsánt konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.
3. A fehér mártáshoz a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Lassú tűzön felforrósítjuk, és tovább keverjük, míg a mártás sima és sűrű lesz. 1-2 percig főzzük, majd kicsit hűlni hagyjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és elkeverjük benne a felvert tojást.
4. Padlizsánkarikákkal kibéleljük egy tűzálló tál alját, rákanalazunk egy réteg darált húst, újra padlizsán következik, majd megint hús, amíg tart a hozzávalókból. Ráöntjük a fehér mártást, és meghintjük a tetejét reszelt sajttal.
5. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 60 percen keresztül sütjük, amíg a teteje aranyszínű lesz. Forrón vagy langyosan kínálhatjuk.