RÁJALEVESBEN FŐTT TÉSZTA ÉS BROKKOLI Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: fazék, filéző kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, szita, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, filézés, forralás, főzés, hámozás, passzírozás, áttörés, sütés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A rája méretének megfelelő fazékban másfél liter vizet egy gerezd tisztított fokhagymával és a hagymával, a durvára vágott petrezselyem felével, kevés sóval kb. 10 percig forralunk. A ráját megmossuk, a lébe tesszük, 20 percig főzzük – majd a halat felszeleteljük, szálkátlanítjuk, filéket feldaraboljuk, félretesszük.
2. A maradék halaprólékot visszatesszük a főzőlébe, még további 20 percig forraljuk, majd szitán átpasszírozzuk, a hallevet felfogjuk egy fazékban. A szardellából kimossuk sót. A halat szálkátlanítjuk, majd mélyebb serpenyőben, a felforrósított olívaolajban a maradék fokhagymával és petrezselyemmel együtt átsütjük.
3. Hozzáadjuk a bort, az erős paprikát, a peperoncinót, a paradicsom húsát, kevés sót, és kis lángon 20 percig hagyjuk forrni. A brokkolit is beletesszük, és kevés hallevet öntünk rá. Öt percig állni hagyjuk,
4. A spagettit darabokra törjük, és a hallevesben éppen csak puhára (al dente) főzzük, leszűrjük. A félretett haldarabokkal együtt a serpenyőbe átrakjuk, óvatosan megkeverjük, és nagyon forrón tálaljuk.