HÚSOS LASAGNE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás, főzés, hámozás, lerakás, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük a hagymát, a szárzellert, a sárgarépát, a szalonnát és a kétféle darált húst, és közepes tűzön, keverve 10 percig sütjük, amíg a hús megpirul.
2. Beleöntjük a bort, felforraljuk, és sűrűre főzzük. A húsleves kétharmadát hozzáadjuk, felforraljuk, és ismét sűrűre főzzük. A maradék levest és a sűrített paradicsomot hozzákeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a szegfűszeget, a babérlevelet, és beleöntjük a tejet. Lefedjük, és kis lángon 1,5 órán át főzzük. A húsmártást levesszük a tűzről, a szegfűszeget és a babérlevelet eltávolítjuk.
3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. Az aljára egy rétegben nem előfőzendő lasagne lapokat terítünk. Erre egy réteg hús, illetve besamelmártás kerül. Ezt megszórjuk a mozzarella és a parmezán egyharmadával. Ezt addig ismételjük, amíg a elfogynak. Az utolsó réteg besamelmártás és sajt legyen.
4. Vajdarabkákkal megszórjuk, és a sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
BESAMELMÁRTÁS
Nem pirítjuk, csak „megizzasztjuk” a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.