FETTUCCINE FÉSŰKAGYLÓVAL VARGÁNYÁS TEJSZÍNMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, séfkés, serpenyő, szita, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, fésűkagyló tisztítása, főzés, hámozás, kikeverés, pirítás, préselés, szűrés, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A vargányát egy tálba tesszük, és forró vizet öntünk rá. 20 percre beáztatjuk. A gombát kinyomkodjuk, az áztatóvizet félretesszük. A gombát felaprítjuk. Az áztatóvizet szitán vagy papírfilteren átszűrjük.
2. Egy nagy serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk az olajat és a vajat. Beletesszük a kagylót, és 2 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gombát, és még 1 percig sütjük.
3. Hozzáöntjük a citromlét, a tejszínt és 1,25 dl-t a gomba áztatóvizéből. Felforraljuk, és közepes tűzön 2-3 percig folyamatos keverés mellett főzzük, amíg a folyadék fele elfő. Sóval, borssal ízesítjük, és levesszük a tűzről.
4. Egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Beletesszük a tésztát, és éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, lecsepegtetjük, és előmelegített tálalóedénybe tesszük. A mártást kicsit felmelegítjük, és a tésztára öntjük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és elkeverjük. Azonnal tálaljuk.