ROZMARINGOS-FOKHAGYMÁS BÁRÁNYSÜLT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: spékelő kés, sütő, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, sütés, tűzdelés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg burgonya
110 dkg báránylapocka
4 ágacska friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma
 dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A húst tegyük tűzálló tálba.

2. Éles kés hegyével vágjunk apró nyílásokat a húsra, nyomkodjuk bele a fokhagymadarabokat (spékeljük). Zárjuk össze a nyílást, hogy a fokhagyma íze alaposan átjárja a húst a sütés alatt.

3. Két rozmaringágon húzzuk végig visszafelé a kezünket, majd a leveleket szórjuk rá a húsra. A maradék ágacskát tegyük a hús mellé. Locsoljuk meg olajjal. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

4. Tegyük 180 fokra előmelegítve sütőbe.

5. Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk nagyobb falatnyi darabokra.

6. Miután a hús már sült 20 percig, rendezzük el a burgonyát körülötte. A húsnak kb. 60 perc sütésre van szüksége, míg a burgonyának csak 40 percre.

7. A szafttal sütés alatt 2 vagy 3 alkalommal locsoljuk meg a húst és forgassuk meg a burgonyát, hogy egyenletesen süljön. Forrón tálaljuk.

A báránysült burgonyával Olaszország legtöbb vidékén hagyományos húsvéti étel.
Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.
A sütés megkezdése előtt adjunk a hús mellé kb. egy dl száraz vörösbort. Sokkal porhanyósabb lesz a hús. Lehetőleg ugyanazt a bort használjuk, amit kínálni fogunk hozzá.