SAJTOS RIZSGOMBÓC Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, lábas, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, párolás, sütés bő zsiradékban, töltés
Adag: 20 darab
Elkészítés:
1. A hagymát a vajban megpároljuk, és a rizst beleöntve (1. kép) a tűzön 2-3 percig kevergetjük.
2. A sáfrányt a borban feloldjuk, és a leveskockával ízesített vízzel apránként felengedjük a rizst (2. kép). A következő adag vizet mindig csak akkor öntjük hozzá, amikor az előzőt a rizs már magába szívta. Végül lefedve, kis lángon még 10-15 percig puhítjuk, majd kihűtjük.
3. A reszelt sajtot, a simára kevert tojásokat óvatosan belekeverjük, és utánasózzuk, megborsozzuk. A mozzarellát 20 kicsi kockára vágjuk, és mindegyiket rizsmasszába burkolva gombóccá gömbölygetjük (3. kép).
4. Zsemlemorzsába forgatjuk (4. kép), és 60 percre jégbe hűtjük. Utána kisebb adagokban a forró olajba rakjuk, és körös-körül szép pirosra sütjük.