BABOS-SÜTŐTÖKÖS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, kukta, reszelő, tűzhely
Eljárások: felengedés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg tisztított sütőtök
40 dkg rizottórizs

vagy

40 dkg gömbölyű szemű rizs
20 dkg konzerv tarkabab

vagy

20 dkg főtt tarkabab
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 dkg vaj
10 dkg reszelt parmezán sajt
6 és ¼ dl zöldségalaplé
1 és ¼ dl száraz fehérbor
1 fej hagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A vajat és olajat kuktában megforrósítjuk. Beletesszük a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.

2. Hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt, és a lábosba szórjuk a rizst. 3 percig kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.

3. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, felöntjük a levessel. A kuktára rázárjuk a fedelét és a jelzéstől számítva 7 percig főzzük.

4. Hozzáadjuk a főtt tarkababot, és még 1 percig főzzük

5. Reszelt parmezán sajttal meghintve kínáljuk.

ZÖLDSÉGERŐLEVES

1 db cukkini
2 szál póréhagyma
1 kisebb kockára vágott zellergumó
1 db burgonya
1 szál karikára vágott fehérrépa
2 szál karikára vágott sárgarépa
20 dl víz
1 db babérlevél
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 fej kockára vágott hagyma
2 db hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.

3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.

4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.