TÖLTÖTT KÁPOSZTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 80 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, előfőzés, főzés, göngyölés, gyúrás, hámozás, hűtés, lerakás, pirítás, szűrés, töltés, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Szűrőkanálban, hideg vízzel mosd meg a rizst, és hagyd lecsurogni, amíg meg nem szárad.
2. Mosd le a húst, és darabold fel. Ha a dagadót választottad, ügyelj rá, hogy a hús szálait keresztben vágd el, különben a szálak rátekerednek a daráló késére, és akadályozzák a darálást. A tarjánál ez nem fordul elő. Ha kész vagy a darálással, tedd a húst a hűtőbe.
3. Mostanra megszáradt a rizs. Az olajat melegíts fel, tedd rá a rizst, 2-3 percig kavargasd, pattogtasd, majd öntsd fel 1 dl vízzel, és adj hozzá 1 teáskanál sót. Megkevered, lefeded, és keverés nélkül hagyd főni, amíg elfövi az összes vizet. Természetesen ekkor még nincs teljesen megfőve a rizs. Csak előfőzted. Hagyd kihűlni.
4. Ha a szálas káposzta nagyon savanyú, önts rá hideg vizet, kicsit mozgasd meg benne, és azonnal nyomd ki belőle a vizet, amennyire csak bírod. Áztatni nem szabad, mert azáltal sokat veszítene a káposzta a jó ízéből. Ha nem kell kimosni, akkor csak nyomd ki a levét. Ez után oszd el a káposztát 2/5-2/5-1/5 részre. A káposztaleveleket nem kell lemosni. A levél közepén végighúzódó vastag eret egy éles késsel vágd le (szinte le kell borotválni). Arra azonban vigyázz, hogy a levél egészben maradjon.
5. A füstölt húst langyos vízzel mosd le. Ha a kolbászt választod, húzd le a bőrét, és vágd el 5-6 cm-es darabokra. Ha az oldalasnál döntesz, úgy vágd el, hogy egy darabban max. 2 csont legyen. A csülökhúst sem kell túl nagy darabokra osztani.
6. A fűszerek (a maradék só, az őrölt feketebors és a fűszerpaprika) előkészítése, ill. a töltelékbe valók kimérése, előkészítése következik.
7. Ezután üsd fel a tojásokat egy kis tálba, tisztítsd meg a fokhagymgerezdeket, és készítsd ide a kihűlt rizst.
8. Egy kisebb fej vöröshagymát vágj nagyon apró kockákra, és tedd rá a rizsre. A nagyobb fej hagymákat vágd hajszál-vékony szeletekre, majd takard le, hogy ne „illatozzék”.
9. Most töröld le a könnyeidet, és mielőtt folytatnád a munkát, igyál meg egy kis pohár vörösbort (ha szereted) mert most jön az igazi munka: össze kell állítani a tölteléket, ami a következőkből áll: darált hús, az apró kockákra vágott hagyma a kihűlt rizzsel, a fokhagyma összezúzva, só, bors, fűszerpaprika, a tojások lazán felverve. Ezeket kézzel, alaposan dolgozd össze, hogy a hús, a fűszerek és a többiek egyenletesen keveredjenek el. Ebből a mennyiségből 12 db tölteléket készíthetsz. Így oszd el, és csomagold be egyenként a levelekbe.
10. A lábos, amiben főzöd, minimum 8 literes legyen. Kend szét az alján a zsír (ha a kísérő hús kolozsvári szalonna, akkor a megadott mennyiséget használd, ha valamelyik másik hús, akkor 30 dekát) több, mint felét. Szórd rá egyenletesen a hagymaszeletek felét, és egy kicsit sózd meg.
11. Terítsd szét s hagymán a szálas káposzta 2/5-öd részét, szórj rá 1 teáskanál fűszerpaprikát, és rakj rá 6 db tölteléket úgy, hogy a feldarabolt füstölt hús/kolbász fele elférjen közöttük. Most ismét a hagyma következik: szórd rá egyenletesen a töltelékre és a húsokra. Enyhén sózd meg, majd terítsd szét rajta a káposzta másik 2/5-öd részét, és arányosan szórj szét rajta 1 teáskanál fűszerpaprikát. A káposztára öntsd rá egyenletesen a maradék zsírt, amit „éppen-hogy” felolvasztasz. Ismét a töltelékek és a füstölt húsok következnek úgy, amint már az előbb leraktad. A szálas káposzta 1/5-öd részével takard be az egészet. Önts alá vizet. Annyit, hogyha a lábos oldalánál belekukkantasz a káposztába, a felszín alatt 2 cm-re lásd meg a vizet. Aztán tűz!
12. Kapcsold be a hőforrást. Ha nem villanyon főzöd, ahol a lábos feneke teljes felületével érintkezik a „platnival”, akkor feltétlen használj lángelosztót. Lassú tűzön főzd, természetesen fedő alatt. Keverni tilos. De nem is tudnád megkeverni. Időnként, a lábos két fülét megfogva mozgasd meg a lábos tartalmát. Az indulásnál hozzáadott víz általában elég. Attól ne félj, hogy vizes marad. Mind elfövi. Attól se félj, hogy zsíros lesz. A káposzta szinte teljesen eltünteti a zsírt. Most már hátradőlhetsz. A töltött káposzta szép lassan fő, és Te biztos lehetsz benne, hogy remekművet alkottál.