SÁFRÁNYOS CSIRKERIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forrázás, főzés, hámozás, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy mély lábosban felhevítünk 6 dkg vajat, beletesszük a csirkehúst a vöröshagymával,
és időnként megkeverve, 8 percig pirítjuk, hogy aranybarna legyen. Beletesszük a rizst, és jól elkeverjük, hogy a vaj mindenhol bevonja. Állandóan kevergetve 2-3 percig főzzük, hogy a rizsszemek áttetszővé váljanak. Hozzáöntjük a bort. Állandóan keverjük 1 percig, amíg a bor elfő.
2. A sáfrányt 4 evőkanálnyi forró levessel elkeverjük. A rizshez adjuk, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg felszívja. Fokozatosan hozzáöntögetjük a maradék levest, merőkanalanként, úgy, hogy a rizs mindig teljesen felszívja, még mielőtt a következőt hozzáadnánk. Nagyjából 20 percig főzzük így, amíg az összes leves elfogy, és a rizs krémes állagú lesz. Sóval, borssal fűszerezzük.
3. Levesszük a rizottót a tűzről, és hozzákeverjük a maradék vajat. Jól elkeverjük, majd a parmezánt is belekeverjük, hogy megolvadjon. Előmelegített tányérokra kanalazzuk, és azonnal tálaljuk.
CSIRKEALAPLÉ
1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.