ÁFONYÁS SAJTTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, mozsár, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés, törés
Adag: 1 tortaforma (8-10 szelet)
vagy
Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű, szétnyitható tortaformát kikenünk olvasztott vajjal, és kibéleljük nem tapadó sütőpapírral. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a zabpelyhet és a morzsolt kekszet, jól összekeverjük. Belekeverjük a cukrot. A massza felét a tortaforma aljára simítjuk, a többit körben az oldalára (egy pohár segítségével jól odanyomjuk), de ne érjen egészen a pereméig. 10-15 percre hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. Robotgéppel simára keverjük a krémsajtot, a ricottát, a cukrot és a tejfölt. Belekeverjük a tojást, a narancshéjat és a lisztet is. A tortaformát sütőlemezre tesszük, hogy az felfogja az esetleg kicsöppenő tölteléket, a tölteléket a formába öntjük, és 40-45 percig sütjük, vagy amíg megszilárdul. Kivesszük a sütőből, de a formában hagyjuk kihűlni.
3. A sajttortán elterítjük az áfonyát. A konzervgyümölcsöt vagy dzsemet a pálinkával együtt kis lábosba passzírozzuk. Közepes lángon simára keverjük, majd kis lángon még 2-3 percig főzzük. Óvatosan az áfonyára kenjük. Tálalás előtt több órára vagy egész éjszakára behűtjük.