Banános krumplipogácsa Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, kés, serpenyő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, sütés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és burgonyanyomóval összetörjük. Tálba tesszük és összekeverjük a darált hússal.
2. A banánt villával összetörjük, a hagymát apró kockákra vágjuk és a burgonyamasszába keverjük (1. kép). Hozzáadjuk a lisztet, a citromlevet és 2-3, csíkokra vágott zsályalevelet. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A masszát 8 egyforma részre osztjuk és lisztezett kézzel pogácsákat formálunk belőle (2. kép).
4. A vajat és az olajat serpenyőben összeolvasztjuk. A krumplipogácsákat mindkét oldalon 5-6 percig sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük (3. kép). Itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.
5. A visszamaradt zsiradékot felöntjük a tejszínnel és a levessel. Zsályalevelekkel fűszerezzük és összeforraljuk.
6. A krumplipogácsákat a tejszínes mártással kínáljuk.
Tyúkhúsalaplé
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.