Banános krumplipogácsa Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, kés, serpenyő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db banán
22 dkg darált csirkehús
50 dkg ella burgonya
1 teáskanál citromlé
másfél dl tyúkhúsleves
másfél dl tejszín
2 evőkanál liszt
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
2 dkg vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
ízlés szerint friss zsályalevél

Elkészítés:

1. A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és burgonyanyomóval összetörjük. Tálba tesszük és összekeverjük a darált hússal.

2. A banánt villával összetörjük, a hagymát apró kockákra vágjuk és a burgonyamasszába keverjük (1. kép). Hozzáadjuk a lisztet, a citromlevet és 2-3, csíkokra vágott zsályalevelet. Sóval, borssal ízesítjük.

3. A masszát 8 egyforma részre osztjuk és lisztezett kézzel pogácsákat formálunk belőle (2. kép).

4. A vajat és az olajat serpenyőben összeolvasztjuk. A krumplipogácsákat mindkét oldalon 5-6 percig sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük (3. kép). Itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.

5. A visszamaradt zsiradékot felöntjük a tejszínnel és a levessel. Zsályalevelekkel fűszerezzük és összeforraljuk.

6. A krumplipogácsákat a tejszínes mártással kínáljuk.

A mártás forralásánál vigyázzunk, kis lángon, fokozatosan végezzük, nehogy összefusson.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.