Mini lencsefasírtok Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 85 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: kés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, törés, turmixolás

Adag: 8-10 főre (30 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg lencse
1 db babérlevél
1 fej összevágott vöröshagyma
1 gerezd tört fokhagyma
1 kisebb szeletelt póréhagyma
1 kisebb reszelt sárgarépa
8 dkg friss zsemlemorzsa
2 db tojássárgája
2 evőkanál olaj
1 evőkanál összevágott, friss tárkony

vagy

1 evőkanál összevágott, friss koriander
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
ízlés szerint ketchup
ízlés szerint vékony szeletre vágott kenyér

Elkészítés:

1. A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk, majd másnap sóval, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. A babérlevelet kidobjuk, és a lencsét leszűrve megszikkasztjuk.

2. A lencse felét a hagymával meg a fokhagymával turmixoljuk, majd a maradék lencsével, a póréval, a répával, a morzsával, a tojássárgákkal meg a tárkonnyal összedolgozzuk. Utánasózzuk, megborsozzuk, és 30 kis lapos gombócot formázunk belőle.

3. Teflonserpenyőben, mindig csak egy kevés olajon, kisebb adagokban mindkét felüket ropogós pirosra sütjük. Azon melegen vékony kenyérszeleten, ketchuppal koronázva tálaljuk.

Akár egy nappal korábban megsüthetjük, a sütőben remekül felmelegíthető.