Mentás padlizsánkrém Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, kés, keverőtál, papírtörlő, sütő, sütőlap, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, pihentetés, préselés, sütés, szikkasztás, turmixolás, zúzás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 kisebb hosszában félbevágott padlizsán
1 evőkanál finomra vágott, friss menta
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál szezámkrém

vagy

3 evőkanál tahini
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 190 °C-osra. A padlizsánt besózzuk, és 15 percre félretesszük. Leöblítjük róla a sót, majd papírtörlővel leszárítjuk.

2. A padlizsándarabokat vágott felükkel felfelé sütőlemezre tesszük, és 20 perc alatt puhára sütjük majd meghámozzuk.

3 A padlizsánhúst, a fokhagymát, a citromlét és tahinit és az olívaolajat turmixgépbe tesszük. Körülbelül fél perc alatt simára turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk. Meghintjük mentával, és lavash- vagy pitakenyér-darabokkal kínáljuk.

Ez a mártogatós a Közel-Keleten az egyik legkedveltebb előétel. Előre elkészíthető, lefedve hűtőben tárolhatjuk. A tahini pirított és megőrölt szezámmagból készített krém, szupermarketekben és keleti élelmiszereket árusító üzletekben kapható.