PARAJOS-OLAJBOGYÓS TÁSKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 80 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap, szita
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, grillezés, gyúrás, hajtogatás, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, sütés, szitálás, töltés, zúzás

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg sima liszt
20 dkg hideg, kockára vágott vaj
1 ¾ dl víz
A megkenéshez:
1 db kissé felvert tojás
A tepsi kenéséhez:
igény szerint olaj

vagy

igény szerint vaj
A töltelékhez:
2 evőkanál kimagozott, apróra vágott fekete olajbogyó
10 dkg feta sajt
6 dkg paraj

vagy

6 dkg mángold
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál hámozott pisztácia
2 teáskanál apróra vágott, friss rozmaring
1 db kissé felvert tojás

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk, összedolgozzuk a kockákra vágott vajjal. A közepére mélyedést készítünk, beleöntjük majdnem az összes vizet, kissé ragacsos tésztává gyúrjuk, szükség esetén adunk hozzá még egy kis vizet. A tésztából cipót formálunk.

2. A cipót lisztezett felületen gyors mozdulatokkal majdnem simára gyúrjuk, vigyázunk, hogy ne dolgozzuk túl, azaz a vaj ne olvadjon meg. A tésztát 20 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, a széle minél egyenesebb legyen. A tészta felső harmadát lehajtjuk, az alsó harmadát ráhajtjuk. Egynegyedet fordítunk a tésztán jobbra, hogy az addigi felső széle jobbra helyezkedjen el. Ismét 20 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és ismét összehajtogatjuk. Műanyag fóliába csavarjuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

3. Még kétszer megismételjük a nyújtást és a hajtogatást. A tésztát ismét 30 percig hűtjük. A nyújtástól meg a hajtogatástól lesz a tészta leveles. Jól meglisztezett felületen a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és harminc 8 cm átmérőjű kört vágunk belőle.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy nagy sütőlemezt megkenünk olvasztott vajjal vagy olajjal.

5. A töltelékhez a parajleveleket jól megmossuk és megtöröljük. Apróra vágjuk, tálba tesszük. A feta sajtot a parajra morzsoljuk; hozzáadjuk az olajbogyót, a rozmaringot és a fokhagymát. A pisztáciát sütőlemezre terítjük, és zsiradék nélkül, közepes hőfokon 1-2 percig grillezzük. Hagyjuk kihűlni, majd finomra vágjuk. Hozzáadjuk a parajos keverékhez a felvert tojással együtt, és jól összedolgozzuk.

6. Minden egyes tésztakörre 2 teáskanálnyi tölteléket teszünk; a köröket félbehajtjuk, a szélüket jól összenyomjuk. A kikent sütőlemezre tesszük, felvert tojással megkenjük, és forró sütőbe téve 15 perc alatt aranysárgára és ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk.