PARAJOS-OLAJBOGYÓS TÁSKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 80 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap, szita
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, grillezés, gyúrás, hajtogatás, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, sütés, szitálás, töltés, zúzás
Adag: 1 tepsi
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A lisztet tálba szitáljuk, összedolgozzuk a kockákra vágott vajjal. A közepére mélyedést készítünk, beleöntjük majdnem az összes vizet, kissé ragacsos tésztává gyúrjuk, szükség esetén adunk hozzá még egy kis vizet. A tésztából cipót formálunk.
2. A cipót lisztezett felületen gyors mozdulatokkal majdnem simára gyúrjuk, vigyázunk, hogy ne dolgozzuk túl, azaz a vaj ne olvadjon meg. A tésztát 20 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, a széle minél egyenesebb legyen. A tészta felső harmadát lehajtjuk, az alsó harmadát ráhajtjuk. Egynegyedet fordítunk a tésztán jobbra, hogy az addigi felső széle jobbra helyezkedjen el. Ismét 20 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és ismét összehajtogatjuk. Műanyag fóliába csavarjuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
3. Még kétszer megismételjük a nyújtást és a hajtogatást. A tésztát ismét 30 percig hűtjük. A nyújtástól meg a hajtogatástól lesz a tészta leveles. Jól meglisztezett felületen a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és harminc 8 cm átmérőjű kört vágunk belőle.
4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy nagy sütőlemezt megkenünk olvasztott vajjal vagy olajjal.
5. A töltelékhez a parajleveleket jól megmossuk és megtöröljük. Apróra vágjuk, tálba tesszük. A feta sajtot a parajra morzsoljuk; hozzáadjuk az olajbogyót, a rozmaringot és a fokhagymát. A pisztáciát sütőlemezre terítjük, és zsiradék nélkül, közepes hőfokon 1-2 percig grillezzük. Hagyjuk kihűlni, majd finomra vágjuk. Hozzáadjuk a parajos keverékhez a felvert tojással együtt, és jól összedolgozzuk.
6. Minden egyes tésztakörre 2 teáskanálnyi tölteléket teszünk; a köröket félbehajtjuk, a szélüket jól összenyomjuk. A kikent sütőlemezre tesszük, felvert tojással megkenjük, és forró sütőbe téve 15 perc alatt aranysárgára és ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk.