Tepertős pogácsa Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, pogácsaszaggató, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, formákkal való kiszúrás, kelesztés, kovászolás, nyújtás, sütés
Adag: 1 tepsi
Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, amíg az élesztő a tej tetejére feljön.
2. Majd a liszttel, a sóval, a vajjal, a borral és annyi langyos tejjel, amennyit a liszt felvesz, félkemény tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a tepertőt, felcsavarjuk, mint a piskótatekercset, és hosszában félbehajtva 30 percig langyos helyen pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, összesen háromszor nyújtjuk ki a tésztát 30-30 perces pihentetéssel. Végül 2 cm vastag lappá kinyújtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, a kissé felvert tojással megkenjük, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
3. Forróra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.