Tepertős pogácsa Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, pogácsaszaggató, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, formákkal való kiszúrás, kelesztés, kovászolás, nyújtás, sütés

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg liszt
15 dkg vaj
35 dkg darált tepertő
3 dkg élesztő
4 dl tej
1 kávéskanál só
2 evőkanál fehérbor
1 db tojás

Elkészítés:

1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, amíg az élesztő a tej tetejére feljön.

2. Majd a liszttel, a sóval, a vajjal, a borral és annyi langyos tejjel, amennyit a liszt felvesz, félkemény tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a tepertőt, felcsavarjuk, mint a piskótatekercset, és hosszában félbehajtva 30 percig langyos helyen pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, összesen háromszor nyújtjuk ki a tésztát 30-30 perces pihentetéssel. Végül 2 cm vastag lappá kinyújtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, a kissé felvert tojással megkenjük, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

3. Forróra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.