Brokkoli-burgonya leves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  olcsó

Eszközök: kés, lábas, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagyobb burgonya
20 dkg brokkoli
1 fej hagyma
12 dkg márványsajt
másfél dl tejszín
10 dl zöldségleves
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint pirospaprika
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. Az olajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, a hagymát, és kis lángon, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk.

2. Néhány brokkolirózsát a díszítéshez félreteszünk, a többit a lábosba tesszük (1 kép.). Felöntjük a levessel, belemorzsoljuk a márványsajtot is.

3. Felforraljuk, majd a tüzet mérsékeljük. A levest fedő alatt 20-25 percig főzzük, amíg a burgonya is, a brokkoli is szétesik.

4. A levest összeturmixoljuk vagy rúdmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a lábosba.

5. Felöntjük a tejszínnel (2. kép). Sóval, borssal, kevés pirospaprikával ízesítjük és összemelegítjük.

6. Közben a félretett brokkolirózsákat forrásban lévő, sós vízben 2-3 percig főzzük (3. kép). Szűrőkanállal kiemeljük.

7. A levest előmelegített tányérokba merjük, brokkolival és pirospaprikával díszítjük.

Ez az ízletes leves befagyasztható. Ha el akar tenni belőle, készítse el a levest a 4. pontig. Öntse edénybe és fagyassza be. Fogyasztás előtt keverje bele a tejszínt, úgy melegítse meg.

Zöldségalaplé

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.