Brokkoli-burgonya leves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető olcsó
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. Az olajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, a hagymát, és kis lángon, gyakran kevergetve 5 percig pároljuk.
2. Néhány brokkolirózsát a díszítéshez félreteszünk, a többit a lábosba tesszük (1 kép.). Felöntjük a levessel, belemorzsoljuk a márványsajtot is.
3. Felforraljuk, majd a tüzet mérsékeljük. A levest fedő alatt 20-25 percig főzzük, amíg a burgonya is, a brokkoli is szétesik.
4. A levest összeturmixoljuk vagy rúdmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a lábosba.
5. Felöntjük a tejszínnel (2. kép). Sóval, borssal, kevés pirospaprikával ízesítjük és összemelegítjük.
6. Közben a félretett brokkolirózsákat forrásban lévő, sós vízben 2-3 percig főzzük (3. kép). Szűrőkanállal kiemeljük.
7. A levest előmelegített tányérokba merjük, brokkolival és pirospaprikával díszítjük.
Zöldségalaplé
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.