Cukkinicsíkok görög fokhagymamártással Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: citromnyomó, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg csíkokra vágott bébi cukkini
3 evőkanál liszt
½ db leve és reszelt héja citrom
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A sütéshez:
igény szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. A cukkiniket hosszában, 2-3 mm vastag csíkokra vágjuk. Egyenként lisztbe forgatjuk, majd lerázogatjuk róluk a felesleget.

2. Nagy serpenyőben annyi olajat hevítünk, amennyi éppen ellepi az alját. A cukkinit beletesszük, és időnként megforgatva, 5-10 perc alatt, mindkét oldalán aranybarnára sütjük.

3. Ha már kész, megszórjuk a citromhéjjal, meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, majd sózzuk, borsozzuk. Tálalótálra szedjük, a tetejére fokhagymamártást halmozunk, és azonnal az asztalra adjuk.

Ehhez a mennyiséghez fél adag fokhagymamártást kínáljunk!

Görög fokhagymamártás

2 gerezd zúzott fokhagyma
11-12 dkg egész, blansírozott mandula
3 evőkanál friss zsemlemorzsa
2 teáskanál citromlé
1.5 dl extraszűz olívaolaj
4 evőkanál forró víz
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz::
igény szerint sárgarépa
igény szerint uborka
igény szerint paprika
igény szerint pita

1. A mandulát robotgépben finomra daráljuk. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a fokhagymát, a citromlét, sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan kikeverjük.

2. Menet közben vékony sugárban, lassan adagoljuk hozzá az olívaolajat, amíg sima, sűrű krémet kapunk. Ha felvette az összes olajat, belekeverjük a vizet is.

3. A masszát tálalóedénybe töltjük, és legalább 120 percre behűtjük.

4. Pitával és felaprított nyers zöldségekkel adjuk az asztalra.