Cukkinicsíkok görög fokhagymamártással Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: citromnyomó, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A cukkiniket hosszában, 2-3 mm vastag csíkokra vágjuk. Egyenként lisztbe forgatjuk, majd lerázogatjuk róluk a felesleget.
2. Nagy serpenyőben annyi olajat hevítünk, amennyi éppen ellepi az alját. A cukkinit beletesszük, és időnként megforgatva, 5-10 perc alatt, mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
3. Ha már kész, megszórjuk a citromhéjjal, meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, majd sózzuk, borsozzuk. Tálalótálra szedjük, a tetejére fokhagymamártást halmozunk, és azonnal az asztalra adjuk.
Görög fokhagymamártás
1. A mandulát robotgépben finomra daráljuk. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a fokhagymát, a citromlét, sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan kikeverjük.
2. Menet közben vékony sugárban, lassan adagoljuk hozzá az olívaolajat, amíg sima, sűrű krémet kapunk. Ha felvette az összes olajat, belekeverjük a vizet is.
3. A masszát tálalóedénybe töltjük, és legalább 120 percre behűtjük.
4. Pitával és felaprított nyers zöldségekkel adjuk az asztalra.