MAZSOLÁS KUGLÓF Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, kuglófsütő, sütő, szűrő
Eljárások: áztatás, dagasztás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, sütés, szűrés, tojás szétválasztása

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg puha vaj
10 dkg mazsola
50 dkg liszt
2 tasak vaníliás cukor
1 késhegynyi só
4 db tojássárgája
2 dkg élesztő
10 dkg porcukor
4 dl tej

Elkészítés:

1. 2 dl langyos tejben 2 dkg cukorral az élesztőt megfuttatjuk.

2. Habosra keverjük a puha vajat a többi cukorral, a tojássárgákkal, és hozzáadjuk a sót, az egyik tasak vaníliás cukrot, végül a megfuttatott élesztőt meg a lisztet. Annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy lágy kelt tésztát kapjunk, végül közékeverjük a megmosott, kevés langyos vízben (vagy rumban) megáztatott és lecsepegtetett mazsolát.

3. Amikor a tészta már jó hólyagos, kikent kuglófformába öntjük (kb. félig érjen benne), és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

4. Forróra előmelegített sütőbe tesszük, a hőt 5 perc múlva közepesen melegre mérsékeljük, és a kuglófot kb. 40 percig sütjük. Akkor jó a tészta, ha egy tűt beleszúrunk és már nem tapad rá ragacsos massza (ezt nevezik tűpróbának). Azon melegen tálra borítjuk, és meghintjük a maradék vaníliás porcukorral. Bevonhatjuk csokoládémázzal, fondannal is.

CSOKOLÁDÉMÁZ

10 dkg főzőcsokoládé
1 dl langyos víz
7 dkg porcukor
1 dkg vaj

1. A főzőcsokoládét lereszeljük, hozzáadjuk a porcukrot és a langyos vizet. Folytonosan keverve olyan sűrűre főzzük, hogy hideg tányérra cseppentve ne folyjon szét.

2. A tűzről levéve elkeverjük benne a vajat, és ráöntjük a bevonandó tészta vagy torta tetejére. Késlappal elsimítjuk.

Az elkészült máz 1 tortához elegendő.

FONDAN BEVONAT

30 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
2 kávéskanál rum
néhány csepp ecet

1. A cukrot 1 dl vízzel és az ecettel addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, majd erős tűzre forrni tesszük. Már nem szabad kavargatni. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött kevés hidegvízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.

2. Ezután a lábast jéghideg vízbe állítjuk, és a szirupot egész langyosra hűtjük, amíg a teteje bebőrösödik. (Ha a tetején kristályszemek képződnek, a fondan nem lesz sima.) Ezt követően, fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha túl keményre sikerül, és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.

Színezhető 1-2 evőkanál feketekávéval, kakaóval, gyümölcslével, de túlhígítani nem szabad, mert nem fog megszáradni! Langyosan kenjük a tortára, de előtte hozzáadjuk a vajat és a rumot, ezektől a bevonat könnyebben kenhető, mégis sietve kell dolgozni vele, mert nagyon gyorsan szárad. Ha azonnal nem használjuk fel, nedves ruhával óvjuk a kiszáradástól. Ez esetben gőz felett langyosítjuk újra.

A bevonat 1 tortához elegendő.