Báránymáj vörösboros narancsmártásban Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: kés, lábas, léfacsaró, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: beforralás, bundázás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hártyázás, pirítás, préselés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db narancs
1 ¾ dl száraz vörösbor
8 szelet báránymáj

vagy

8 szelet borjúmáj
2 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyemzöld
2 evőkanál apróra vágott, friss oregánó
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint petrezselyemzöld
A tálaláshoz:
igény szerint főtt tészta

Elkészítés:

1. Vékonyan meghámozzuk a narancsot. Kis lábosban vizet forralunk, a narancshéjat 1 percig forraljuk benne, majd leszűrjük és félretesszük. A narancsok levét kicsavarjuk, és ezt is félretesszük.

2. A májat alaposan megmossuk, és eltávolítjuk az ereket és a hártyát. A lisztet és a paprikát nejlonzacskóba szórjuk, beletesszük a vékony májszeleteket, és alaposan összerázzuk, hogy mindenhol bevonja.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a májat, és közepes lángon, folyamatosan forgatva a szeleteket, 4-5 perc alatt mindkét oldalukat megpirítjuk, ügyelve arra, hogy a belsejük lágy maradjon. Szűrőkanállal kiemeljük, és 4 előmelegített tányérra rendezzük.

4. A bort a serpenyőbe öntjük, felkaparjuk az aljára tapadt májdarabkákat, és 1 percig nagy lángon forraljuk. Utána csökkentjük a lángot, beleöntjük a narancslét, belekeverjük a petrezselymet az oregánóval, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik, majd rákanalazzuk a májszeletekre. Petrezselyemmel és a félretett narancshéjjal díszítjük. Frissen kifőtt tésztával körítjük, és azon melegében az asztalra adjuk.