PADLIZSÁNTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lerakás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. Felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat. Beletesszük a hagymát a szárzellerrel, és 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a bárányhúst, és gyakori kevergetés mellett barnára pirítjuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, az olajban eltett aszalt paradicsomot, az oregánót, a vörösborecetet és az alaplét, majd sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, 20 percig főzzük.
2. A maradék olajat egy másik serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk. A padlizsánkarikákat adagonként, mindkét oldalukon 4-4 perc alatt barnára sütjük benne. Szűrőkanállal kiemeljük, és lecsepegtetjük.
3. A vajat lábosban megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és hogy ne legyen csomós, kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejet. Addig keverjük, amíg felforrósodik és besűrűsödik. 1-2 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Belekeverünk 15 dkg reszelt kefalotiri vagy pecorino sajtot. 4. A tésztát nagy fazék enyhén sós, forró vízbe téve majdnem készre főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és belekeverjük a sajtos mártás felét.
5. Kivajazott tűzálló tálba terítjük a tésztát, rá a húsos mártást, majd befedjük a padlizsánkarikákkal. A maradék sajtos mártással leöntjük, a tetejét pedig meghintjük a reszelt sajt maradékával. Előmelegített sütőbe téve 190 °C-on, 25 percig sütjük. Forrón vagy langyosan tálaljuk.
CSIRKE ALAPLEVES
1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.