Olívás kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  olcsó
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, kelesztés, kimagozás, sütés

Adag: 2 darab (1 tepsi)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 teáskanál szezámmag
22 és fél dkg kimagozott, darabolt olajbogyó
90 dkg finomliszt
1 csomag szárított élesztő
1 teáskanál só
½ teáskanál szárított oregánó
3 evőkanál olívaolaj
6 dl meleg víz
A kenéshez:
kevés olívaolaj
A munkafelületre:
kevés liszt

Elkészítés:

1. A lisztet az élesztővel, 2 teáskanál szezámmaggal, a sóval és az oregánóval mély tálba tesszük, és összekeverjük. Hozzáadunk 3 evőkanál olívaolajat, és folyamatosan keverve hozzáöntjük a vizet is, míg szilárd tésztát kapunk.

2. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkára vagy munkalapra borítjuk, és 10 perc alatt simára dagasztjuk. A tésztacipót tiszta tálba helyezzük, és tiszta, nedves konyharuhával letakarva, meleg helyen, körülbelül 60 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3. A cipót liszttel meghintett felületre borítjuk, és könnyedén átgyúrjuk, hogy kiszorítsuk belőle a levegőbuborékokat, végül belegyúrjuk az olajbogyót. A tésztát kétfelé osztjuk, és két kerek, sima cipócskát formálunk belőle. Vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük őket, letakarjuk tiszta konyharuhával, és meleg helyen további 30 percig kelesztjük, vagy amíg a kis cipók a duplájára nőnek.

4. A cipók tetejét éles késsel keresztben bemetsszük, megkenjük egy kis olívaolajjal, és meghintjük a maradék szezámmaggal.

5. Előmelegített sütőben 220 °C-on 20 percig sütjük, azután csökkentjük a hőmérsékletet 190 °C-ra, és további 25 percen át sütjük, míg megemelkedik és aranyszínűre pirul. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Rácsra téve hűlni hagyjuk.