PARADICSOMOS-MÁKOS KOSÁRKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, muffinsütő, nyújtófa, pogácsaszaggató, serpenyő, sütő, sütőpapír, szita, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, formákkal való kiszúrás, főzés, grillezés, gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pirítás, rántás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, vakon sütés
Adag: 4-6 főre (12 darab)
Elkészítés:
1. Egy 12 mélyedéses muffinformát kivajazunk. A lisztet és a sót konyhai robotgép keverőtáljába szitáljuk, és a vajjal morzsásra keverjük. Áttesszük egy másik tálba, hozzáadjuk a mákot és annyi vizet, hogy összeálljon a tészta.
2. A tésztát lisztezett deszkán kettéosztjuk. Az első darabot kinyújtjuk, és 9 cm-es köröket szaggatunk belőle. Mindegyiket kinyújtjuk 12 cm átmérőjűre, és belenyomjuk a muffinsütő mélyedéseibe. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. A tortácskákat sütőparírral kibéleljük és szárazbabbal feltöltjük. 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe, majd előmelegített sütőben 200 °C-on 10 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk róluk a babot és a papírt.
3. A paradicsomot hőálló tálba téve olívaolajjal meglocsoljuk, és 5 percig grillezzük.
4. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és 5-8 percig pirítjuk. Lassan hozzáöntjük a tejet, és kevergetve még 5 percig főzzük. Sóval és borssal fűszerezzük, beledobjuk a sajtot, és jól elkeverjük benne. Mindegyik kosárkába 2 paradicsomot teszünk, sajtmártással leöntjük, majd 15 percre visszatesszük a sütőbe. Tálalás előtt bazsalikomlevéllel díszítjük őket.