Magos kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó , gyúródeszka , keverőtál , konyhai mérleg , műanyagfólia , nyújtófa , sütő , sütőforma
Eljárások: dagasztás , kelesztés , nyújtás , préselés , sütés

Adag: 1 egész

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
38 dkg fehér kenyérliszt
13 dkg rozsliszt
másfél evőkanál sovány tejpor
másfél teáskanál só
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál szárított élesztő
másfél evőkanál napraforgóolaj
2 teáskanál citromlé
3 dl langyos víz
1 teáskanál köménymag
½ teáskanál mák
½ teáskanál szezámmag
A kikenéshez:
kevés napraforgóolaj
A munkafelületre:
kevés fehér kenyérliszt
A tetejére:
1 evőkanál tökmag

vagy

1 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál víz
1 db tojásfehérje

Elkészítés:

1. A kétféle lisztet, a tejport, a sót, a cukrot és az élesztőt egy nagy tálba tesszük. Az olajat, a citromlét és a vizet hozzáadjuk. Belekeverjük a magokat, és az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk össze.

2. Lisztezett deszkán 10 percig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas tésztát kapunk. Egy kiolajozott tálban, olajjal bekent frissen tartó fóliával lefedve, meleg helyen 120-180 percen át kelesztjük, vagy amíg a kétszeresére nő.

3. Egy 9 dl űrtartalmú hosszúkás sütőformát olajjal kikenünk. A tésztát lisztezett deszkán 1 percig dagasztjuk, majd olyan hosszúra és háromszor olyan szélesre nyújtjuk, mint a forma. Hosszában három rétegre hajtjuk, beletesszük a formába, hogy a hajtott széle alul legyen. Letakarva meleg helyen ismét 30 percig kelesztjük.

4. A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a vízzel. Sütés előtt megkenjük vele a cipót, majd finoman belenyomkodjuk a tetejébe a napraforgó- vagy a tökmagot.

5. Előmelegített sütőben 220 °C-on 30 perc alatt aranyszínűre sütjük, vagy amíg az alját megütögetve kongó hangot ad. Rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.