Magos kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó , gyúródeszka , keverőtál , konyhai mérleg , műanyagfólia , nyújtófa , sütő , sütőforma
Eljárások: dagasztás , kelesztés , nyújtás , préselés , sütés
Adag: 1 egész
vagy
Elkészítés:
1. A kétféle lisztet, a tejport, a sót, a cukrot és az élesztőt egy nagy tálba tesszük. Az olajat, a citromlét és a vizet hozzáadjuk. Belekeverjük a magokat, és az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk össze.
2. Lisztezett deszkán 10 percig dagasztjuk, amíg sima és rugalmas tésztát kapunk. Egy kiolajozott tálban, olajjal bekent frissen tartó fóliával lefedve, meleg helyen 120-180 percen át kelesztjük, vagy amíg a kétszeresére nő.
3. Egy 9 dl űrtartalmú hosszúkás sütőformát olajjal kikenünk. A tésztát lisztezett deszkán 1 percig dagasztjuk, majd olyan hosszúra és háromszor olyan szélesre nyújtjuk, mint a forma. Hosszában három rétegre hajtjuk, beletesszük a formába, hogy a hajtott széle alul legyen. Letakarva meleg helyen ismét 30 percig kelesztjük.
4. A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a vízzel. Sütés előtt megkenjük vele a cipót, majd finoman belenyomkodjuk a tetejébe a napraforgó- vagy a tökmagot.
5. Előmelegített sütőben 220 °C-on 30 perc alatt aranyszínűre sütjük, vagy amíg az alját megütögetve kongó hangot ad. Rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.