MARHAHÚS ÉS KÍNAI BORDÁSKEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hevítés, keverve sütés, kikeverés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg kínai bordáskel
25 dkg szeletelt marhafartő
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál édes sherry
2 evőkanál olaj
2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés:

1. A kínai bordáskelt megmossuk, és lecsepegtetjük. Leveleit vékony csíkokra vágjuk. Egy wokban, vagy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olajat; hozzáadjuk a fokhagymát, és 30 másodpercig keverve sütjük.

2. A maradék olajat felhevítjük; kis adagokban beletesszük a húst, és magas hőfokon 3 percig keverve sütjük, míg a hús megbarnul, de nem sül át. A húst kivesszük a wokból.

3. A kínai bordáskelt 30 másodpercig keverve sütjük, vagy míg épphogy megfonnyad. Hozzáadjuk a húst, a szójaszószt és a sherryt. 2-3 percig keverve sütjük, vagy míg a hús megpuhul.

4. Hozzáadjuk a bazsalikomot és a szezámolajat, és jól beleforgatjuk. Azonnal tálaljuk. Tetszés szerint köríthetjük pirospaprika-csíkokkal.

A kínai díszkáposztaként ismert (choy sum) ázsiai zöldségfélének hasonló íze van, mint a kínai kelnek, s helyettesíthetjük vele ebben az ételben. Levele hosszabb, szára rövidebb. Használhatunk bébi bordáskelt is.
A marhafartő nem alkalmas hús ehhez az ételhez, mert bármilyen vékonyra vágjuk is rágós, száraz lesz. Bélszínt használjunk, esetleg puha hátszínt.