DIÓS-FAHÉJAS BLONDIE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, kevert tészta kikeverése, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 tepsi (9 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg durvára tört dió
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db tojássárgája
1 csapott teáskanál sütőpor
15 dkg liszt
1 db tojás
23 dkg barna cukor
13 dkg vaj
A kikenéshez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A vajat és a cukrot lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékleten addig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Még 1 percig kevergetve főzzük, úgy, hogy kissé gyöngyözhet, de ne forrjon. 10 percig hűlni hagyjuk.

2. A tojást és a tojássárgáját a vajhoz keverjük. Beleszitáljuk a lisztet és a fahéjat, és óvatosan belekeverjük a diót. A tésztát kivajazott, sütőpapírral kibélelt, 18 cm-es, szögletes tepsibe öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt tű tiszta marad.

3. Néhány percig a tepsiben pihentetjük, majd tompa késsel elválasztjuk a süteményt a tepsi falától. Rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután szeleteljük fel.