Cornwalli töltött táskák Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, serpenyő, sütemény kiszúró formák, sütő, sütőlap, szita, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, formázás, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, párolás, pihentetés, pirítás, sütés, szitálás, szűrés, töltés

Adag: 2 tepsi (48 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tészta megkenéséhez:
kevés tej
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csipet só
20 dkg kockára vágott, hideg vaj
5 dkg hideg zsír
kevés olvasztott vaj
A töltelékhez:
5 dkg darabolt marhavese
15 dkg sovány darált marhahús
½ fej finomra vágott vöröshagyma
10 dkg apróra vágott karórépa
másfél dkg vaj
1 szem hámozott, apróra vágott burgonya
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet és a sót a keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat meg a zsírt, majd a hüvelyujjunk és ujjbegyeink között a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk. A morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk, beleöntünk 1 evőkanálnyi vizet, és tompa késsel darabos tésztamasszát keverünk. Még 6-7 evőkanálnyi vizet adagolunk mindig az újonnan kialakított mélyedésbe, az utolsó kanálnyi vizet csak akkor adjuk hozzá, ha szükségesnek ítéljük. A tésztát belisztezett gyúródeszkára borítjuk, és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle. Frissen tartó fóliába csavarjuk, 20 percre hidegre tesszük. Két sütőlemezt olvasztott vajjal kikenünk, félretesszük.

2. A töltelékhez a burgonyát a karórépával együtt konyhai robotgépben felaprítjuk (nem pürésítjük!). A serpenyőben megfuttatjuk a vajat, majd a hagymát mérsékelt tűzön 4 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a burgonya-répa keveréket, közepes lángon, folyamatos keverés mellett 2 percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst meg az apróra vágott vesét, legmagasabb lángra kapcsolunk, és folyamatos keverés mellett 5 percig pirítjuk. A felesleges zsiradékot leszűrjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk.

3. A tésztát két részre osztjuk, mindkettőt enyhén belisztezett gyúródeszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, és mindegyik lapból kb. 24 kört szaggatunk 6 cm átmérőjű kekszformával vagy kiszúróval. A körlapok egyik felére teáskanálnyi tölteléket teszünk, a szélét vízzel megkenjük, a másik felét pedig ráhajtjuk a töltelékre, úgy, hogy egy félkört kapjunk. A széleket szorosan összenyomjuk, és villával rásegítve kicifrázzuk. A kis táskák tetején vágást ejtünk, hogy sütés közben a forró gőz ne feszítse majd szét. Az előkészített sütőlemezre fektetve 10 percre hideg helyre tesszük őket.

4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A táskák tetejét kevés tejjel megkenjük, és a sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A töltelékvariációk a húsoktól az almásig, lekvárosig terjedtek, s hogy mi lapul a tésztatáskákban, azt a beléjük karcolt kezdőbetű jelezte.
Ez az angol Cornwall városából származó tészta a 19. században a bányászok egész napra magukkal vihető élelmét jelentette.