SPENÓTBATYUK FETA SAJTTAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzhely
Eljárások: áttörés, formázás, kikeverés, párolás, sütés, töltés
Adag: 2 tepsi (45 darab)
Elkészítés:
1. Két sütőlemezt kikenünk a megolvasztott vajjal.
2. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Rádobjuk a spenótot, folyamatos keverés mellett 2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a villával összetört feta sajtot és a ricottát, addig keverjük, míg lágy masszává áll össze. Sóval, borssal ízesítjük. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd a felvert tojást, a petrezselymet és a bazsalikomot is belekeverjük. A teljes kihűlésig, kb. 15 percre félretesszük.
3. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Az első réteslapot a munkalapra fektetjük és megkenjük olvasztott vajjal. A második réteslappal betakarjuk az elsőt, és azt is megkenjük olvasztott vajjal. Ezt a műveletet folytatjuk addig, míg még két, ehhez hasonló, dupla rétegű tésztalap fekszik előttünk. Mindegyikből kilenc darab négyzetlapot (kb. 8 cm) vágunk, a tésztaszéleket félretesszük. A négyzetek közepére egy-egy teáskanál tölteléket teszünk. A tésztalap oldalait felhajtjuk, és batyuformán összefogjuk.
4. A batyukat az előkészített sütőlemezre ültetjük, a maradék olvasztott vajjal beecseteljük. A sütőben 15 perc alatt aranysárgára és ropogósra sütjük.
RÉTESTÉSZTA
A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.
A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.
A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.