HAGYMÁVAL TÖLTÖTT TORTÁCSKÁK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, műanyagfólia, nyújtófa, serpenyő, sütemény kiszúró formák, sütő, sütőforma, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, formázás, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, párolás, sütés, szitálás, töltés
Adag: 6 főre (24 darab)
Elkészítés:
1. Két darab, 12 rekeszes kis sütőformát (vagy 24 kicsi formát) kivajazunk.
2. A tésztához a lisztet a sóval tálba szitáljuk. A kockára vágott vajat kézzel elmorzsoljuk a lisztben. Egyszínű, egyenletesen morzsás állagú keveréket kell kapnunk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a tojássárgáját és 4 evőkanál vizet. Alaposan összedolgozzuk, jól átgyúrjuk és a rugalmas tésztából cipót formázunk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, kb. 20 percre hidegre tesszük.
3. A hagymatöltelékhez a vajat serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a babérlevéllel, a kakukkfűvel és a sóval együtt. A serpenyőt befedjük, és a hagymát, kis lángon, 15 percig sütjük-pároljuk, míg jól megbarnul. A babérlevelet és a kakukkfüvet kidobjuk, a hagymát pedig félretesszük, amíg kihűl.
4. A tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, és 5 percre hidegre tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztából 24 darab, a sütőforma aljánál kicsit nagyobb kört kiszúrunk. Minden sütőformába beleillesztünk egy-egy tésztalapot, finoman belenyomkodjuk. 10 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy kellőképpen lehűljön. A tejszínt a tojással meg a tojássárgájával elkeverjük, a szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük.
5. A hagymatölteléket elosztjuk a formákban, megkenegetjük a tojásos-tejszínes keverékkel. A sütőben 12-15 perc alatt barnára sütjük. Amint elkészültek, a tortácskákat kiemeljük a formákból, és forrón tálaljuk.
Ha a tortácskákat inkább a gombás töltelékkel készítenénk, akkor 3 dkg vajat megolvasztunk, majd rádobunk 3 finomra aprított mogyoróhagymát, és a vajon megpároljuk (kb. 3 perc). 20 dkg felaprított gombát 1 evőkanál citromlével meglocsolunk, a mogyoróhagymához adjuk, további 10 percig együtt pároljuk. A tölteléket félretesszük, hűlni hagyjuk. A továbbiakban a recept szerint járunk el.