RICOTTÁS BLINCSIKI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, citromnyomó, habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, palacsintasütő, reszelő, sütő, szita, tepsi, tortalapát, tűzhely
Eljárások: áztatás, csőben sütés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, lerakás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, töltés

Adag: 4-6 főre (14 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 és ¼ dl tej
3 dkg sótlan, olvasztott vaj
2 db tojás
12 és fél dkg finomliszt
A díszítéshez:
ízlés szerint porcukor
A sütéshez:
igény szerint olaj

vagy

igény szerint olvasztott vaj
A töltelékhez:
1 evőkanál Cointreau likőr

vagy

1 evőkanál Grand Marnier likőr
37 és fél dkg túró

vagy

37 és fél dkg ricotta sajt
2 dkg sótlan, olvasztott vaj
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál reszelt citromhéj
9 dkg kristálycukor
6 dkg mazsola

Elkészítés:

1. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, keverjük hozzá a tejjel elkevert tojást, majd keverjük csomómentesre a tésztát. Keverjük hozzá a vajat. Öntsük kancsóba, fedjük le, és hagyjuk állni 30 percig.

2. Hevítsünk fel egy kisebb palacsintasietőt vagy teflonserpenyőt, és kenjük ki olvasztott vajjal. Öntsünk kevés palacsintatésztát a serpenyőbe, hogy vékonyan és egyenletesen szétterüljön az alján. A felesleget öntsük vissza a kancsóba. Süssük 30 másodpercig, amíg a széle kunkorodni kezd, majd fordítsuk meg, és süssük aranybarnára a másik oldalt is. Csúsztassuk egy tányérra, takarjuk le, hogy ne hűljön ki, amíg a többi palacsinta elkészül. Ha szükséges, vajazzuk újra a serpenyőt. A palacsinták közé tegyünk zsírpapírt, hogy ne ragadjanak össze.

3. A ricotta töltelékhez a mazsolát öntsük egy tálba, keverjük el a likőrrel, és tegyük félre 30 percre. Keverjük simára 1-2 perc alatt a ricottát a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal. Keverjük hozzá a mazsolát és a likőrt.

4. A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra (gáz 2-3. fokozat). Mindegyik palacsinta közepére púpozzunk 1 evőkanál tölteléket, és hajtsuk össze lapos csomaggá. A palacsintákat behajtott oldalukkal lefelé rakjuk olajozott tepsire, egy sorban. A tetejüket kenjük meg kevés olvasztott vajjal. Fedjük le alufóliával, és süssük 10-15 percig, amíg átmelegszik. Szitált porcukorral díszítjük.

A ricottás blincsikit több órával előre elkészíthetjük, és a tálalás előtt csak fel kell melegítenünk.
A blincsiki töltött palacsinta, Kelet-Európából származik, az ottani zsidó konyha kedvelt fogása. Rendszerint reggelire vagy uzsonnára kínálták. Eredetileg a vékony palacsintát csak az egyik oldalán sütötték meg, majd édes túróval megtöltötték, téglalap alakúra hajtogatták, és utána sütötték ki.