ALMÁS RAKOTT PALACSINTA KARAMELLÖNTETTEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 75 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, grillező, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, palacsintasütő, sütő, szita, tepsi, tortalapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, grillezés, hámozás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, lerakás, pihentetés, pirítás, sütés, szitálás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 db hámozott, kimagozott alma
12 és fél dkg amaretti
2 és fél dl tej
1 ¾ dl aranyszirup

vagy

1 ¾ dl juharszirup
másfél dl zsírszegény tejföl
1 és ¼ dl tejszín
18 és fél dkg lágy barna cukor
18 és fél dkg sótlan vaj
1 evőkanál Amaretto likőr
3 dkg sótlan, olvasztott vaj
2 db tojás
12 és fél dkg finomliszt
A sütéshez:
igény szerint olaj

vagy

igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, készítsünk a közepébe mélyedést, fokozatosan keverjük hozzá a tejjel elkevert tojást, majd keverjük csomómentesre a tésztát. Keverjük hozzá

az olvasztott vajat és a likőrt. Öntsük kancsóba, fedjük le, és hagyjuk állni 30 percig.

2. Hevítsünk fel egy kisebb palacsintasütőt vagy teflonserpenyőt, és kenjük ki olvasztott vajjal. Öntsünk palacsintatésztát a serpenyőbe, hogy vékonyan és egyenletesen szétterüljön az alján. A felesleget öntsük vissza a kancsóba. Süssük 30 másodpercig, amíg a széle kunkorodni kezd, majd fordítsuk meg, és süssük aranybarnára a másik oldalt is. Csúsztassuk egy tányérra, takarjuk le, amíg a többi palacsinta elkészül. Ha szükséges, vajazzuk újra a serpenyőt. A palacsinták közé tegyünk zsírpapírt.

3. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) melegítsük elő. A kekszet daráljuk meg. Tegyük tepsire, és időnként megkeverve süssük 5-8 percig, amíg ropogós lesz. Az almát nagyon vékonyra szeleteljük fel, és egy tálban keverjük el 6 dkg olvasztott vajjal és a barna cukor felével. Egyenletesen terítsük a tepsire, és grillezzük közepes hőfokon 5 percig. Fordítsuk meg, és grillezzük tovább, amíg aranybarna és puha lesz (lehet, hogy több adagban kell grilleznünk).

4. Egy palacsintát tegyünk egy nagy, kerek tűzálló tálra. Szórjunk rá almát, majd szórjuk meg a darált keksszel. Erre tegyük a következő palacsintát, majd megint alma és keksz jön, így folytassuk a rétegezést, a legtetejére palacsinta kerüljön. Fedjük le alufóliával, és süssük 10 percig, vagy amíg átmelegszik.

5. A maradék cukrot az aranysziruppal, a tejszínnel és a maradék vajjal együtt tegyük lábosba. Alacsony lángon kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik, utána még 1 percig főzzük. A legfelső palacsintára öntsünk tejfölt, majd ezt locsoljuk meg az öntettel. Tortaszeletekre vágva kínáljuk.