HÚSOS RAKOTT TÉSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, lerakás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg spagetti
75 dkg darált marhahús
5 dl konzerv spagettimártás
3 db tojásfehérje
1 gerezd tört fokhagyma
2 evőkanál összevágott, friss mentalevél
1 csokor összevágott petrezselyemzöld
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A sajtkrémhez:
20 dkg reszelt sajt
4 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj
7 dkg finomliszt
7 és fél dl tej
3 db tojássárgája

Elkészítés:

1. A sütőt 180 „C-ra bemelegítjük. A darált húst teflonserpenyőben, kevergetve 10 perc alatt megpirítjuk, a levét elpárologtatjuk. Közben villával a hússzemeket szétbontjuk. A spagettimártást belekeverjük, és a petrezselyemmel, a mentával meg a fokhagymával ízesítjük (1. kép). Takaréklángon fedő nélkül 30 percig pároljuk. A tűzről lehúzva megsózzuk, megborsozzuk.

2. A tésztát sós vízben puhára főzzük (2. kép), leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. Egy nagy tálban összekeverjük a tojásfehérjével.

3. A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, és a lisztet beleszórva 4 perc alatt kevergetve aranysárgára sütjük. A hideg tejjel apránként felöntjük, majd a tűzön még addig keverjük, amíg besűrűsödik. Langyosra hűtjük, és a tojássárgákat meg a sajtot belekeverjük (3. kép).

4. A spagetti felét kizsírozott tűzálló tál aljára terítjük, a húsos mártást rásimítjuk, és a maradék spagettivel befedjük (4. kép). A sajtmártással bevonjuk, és a zsemlemorzsával megszórva a sütőbe toljuk, 60 percig sütjük. Melegen és hidegen egyaránt kitűnő.

A sajtmártást csipetnyi reszelt szerecsendióval is ízesíthetjük. Megfagyasztva egy hónapig is frissen eltartható. Csak lassan (hűtőszekrényben) jó felolvasztani!