HÚSOS RAKOTT TÉSZTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: beforralás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, lerakás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 180 „C-ra bemelegítjük. A darált húst teflonserpenyőben, kevergetve 10 perc alatt megpirítjuk, a levét elpárologtatjuk. Közben villával a hússzemeket szétbontjuk. A spagettimártást belekeverjük, és a petrezselyemmel, a mentával meg a fokhagymával ízesítjük (1. kép). Takaréklángon fedő nélkül 30 percig pároljuk. A tűzről lehúzva megsózzuk, megborsozzuk.
2. A tésztát sós vízben puhára főzzük (2. kép), leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. Egy nagy tálban összekeverjük a tojásfehérjével.
3. A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, és a lisztet beleszórva 4 perc alatt kevergetve aranysárgára sütjük. A hideg tejjel apránként felöntjük, majd a tűzön még addig keverjük, amíg besűrűsödik. Langyosra hűtjük, és a tojássárgákat meg a sajtot belekeverjük (3. kép).
4. A spagetti felét kizsírozott tűzálló tál aljára terítjük, a húsos mártást rásimítjuk, és a maradék spagettivel befedjük (4. kép). A sajtmártással bevonjuk, és a zsemlemorzsával megszórva a sütőbe toljuk, 60 percig sütjük. Melegen és hidegen egyaránt kitűnő.