Piros gyümölcssaláta málnaöntettel Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, hevítés, hűtés, párolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
23 dkg áfonya
23 dkg ribizli
30 dkg apró szemű, félbevágott eper
1 rúd fahéj
12 dl cukrozatlan almalé
8 dkg barna cukor
Az öntethez:
23 dkg málna
10 dkg habcukor
2 evőkanál gyümölcslikőr

Elkészítés:

1. Az eper kivételével az összes hozzávalót lábosba tesszük, és 10 percig kis lángon pároljuk (1. kép).

2. Ekkor hozzákeverjük az epret is (2. kép). Mikor kihűlt a gyümölcs, fedeles edényben 60 percre a hűtőszekrénybe tesszük, de előzőleg kidobjuk belőle a fahéjdarabokat.

3. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt készítjük el. Egy kis lábosban felforraljuk a málnát a likőrrel. Mikor a gyümölcs kezd szétesni (2-3 perc), hozzáadjuk a habcukrot (3. kép), és folytonosan keverve, olvadásig hevítjük.

4. A gyümölcssalátát desszerttányérokba adagoljuk, és málnaszósszal leöntve azonnal tálaljuk.

Ez az öntet zsírszegény fagylalthoz is finom. Intenzívebb a színe, ha málna helyett vegyes bogyós gyümölccsel készítjük.
egy adag: 220 kcal (920 kJ), zsírtartalma 0,03 dkg