SZILVÁS KARAJ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csontozókés, fokhagymaprés, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, pácolás, pirítás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg kicsontozott sertéskaraj
4 evőkanál szilvaszósz
1 csipet őrölt fahéj
2 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kukoricaliszt
2 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál hoisin-szósz
4 teáskanál barna cukor
másfél dl víz
2 evőkanál rizsbor
néhány csepp chiliszósz
A sütéshez:
igény szerint olaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint ringló szilva

vagy

ízlés szerint szilva
ízlés szerint zöldhagyma

Elkészítés:

1. A sertéskarajt csíkokra vágjuk.

2. Tálban összekeverjük a szójaszószt a kínai rizsborral, a kukoricaliszttel, a cukorral és az őrölt fahéjjal.

3. A húst lapos tálba tesszük. Megkenjük a páccal (1. kép). Levakarva legalább 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

4. A pácból kivesszük, a marinádot megtartjuk.

5. Wokban megforrósítjuk az olajat. A húst beletesszük és 3-4 percig kevergetve pirítjuk.

6. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkarikázott zöldhagymát, majd néhány másodperc múlva a szilvamártást, a hoisin- és a chilimártást is (2. kép). Felöntjük a vízzel és lefedve 8-10 percig főzzük.

7. Belekeverjük a félretett pácot (3. kép) és további 5 percig főzzük. Cikkekre vágott szilvával vagy ringlóval és felkarikázott zöldhagymával díszítve tálaljuk.

Sertéskaraj helyett kacsahúsból is készíthető.