SERTÉSCSÍKOK ZÖLDSÉGEKKEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, wok, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, habarás, hámozás, hevítés, keverve sütés, kimagozás, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 dkg szójababcsíra
3 dkg vízigesztenye
1 szál sárgarépa
1 db piros húsú paprika
35 dkg sertés szűzpecsenye
2 evőkanál olaj
1 darabka friss, 1 cm-es gyömbérgyökér
1 evőkanál rizsbor
3 dl tyúkhúsleves
1 teáskanál barna cukor
2 teáskanál víz
2 teáskanál kukoricaliszt
2 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma

Elkészítés:

1. A sertés szűzpecsenyét csíkokra vágjuk. Az olajat wokban megforrósítjuk. Beletesszük a húst és 2 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért. További 1 percig kevergetve pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát, a cikkekre vágott hagymát, a lecsöpögtetett, feldarabolt vízigesztenyét, a kockára vágott piros húsú paprikát (1. kép) (2. kép). 2-3 percig kevergetve pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a szójababcsírát, további 1 percig sütjük. Mindent kiveszünk a wokból és melegen tartjuk.

4. A wokba öntjük a kínai rizsbort (3. kép), a húslevest és a cukrot. A kukoricalisztet a vízben csomómentesre keverjük A wokba öntjük. Addig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik.

5. Visszatesszük a húst és a zöldségeket is. 2 perc alatt összemelegítjük. A húst és a zöldségeket előmelegített tálra tesszük és azonnal fogyasztjuk.

Kínai rizsbor helyett magyar száraz vagy félszáraz fehérbort is használhatunk, pl. hárslevelűt.

TYÚKHÚSALAPLÉ

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.