KANTONI SERTÉS RÁKKAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: fokhagymaprés, habverő, kés, keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, habarás, hámozás, keverve sütés, pirítás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg sertéscomb
50 dkg garnélarák
4 gerezd fokhagyma
3 db tojás
1 szál póréhagyma
1 db friss, 5 cm-es gyömbér
5 evőkanál olaj
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint karikára vágott póréhagyma
ízlés szerint piros húsú paprika
A mártáshoz:
2 teáskanál kristálycukor
3 evőkanál víz
másfél evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál száraz fehérbor
másfél dl halalaplé

Elkészítés:

1. Wokban vagy serpenyőben 2 kanál olajat forrósítunk és beletesszük a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított garnélarákot (1. kép) és 5 percig kevergetve pirítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük és félretesszük.

2. A wokba beleöntjük a maradék olajat és hozzáadjuk a kockára vágott sertéscombot (2. kép). 5-6 percig kevergetve pirítjuk, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a frissen reszelt gyömbért (3. kép). 2 percig kevergetve pirítjuk.

3. A wokba beleöntjük a halalaplét, a száraz fehérbort; a szójaszószt és a cukrot. A kukoricalisztet a vízben csomómentesre keverjük, majd a léhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.

4. A mártásba visszatesszük a rákot és belekeverjük a tojást is. 5-6 percig főzzük, időnként megkeverjük. Előmelegített tányérra halmozzuk, csíkokra vágott piros húsú paprikával és pórékarikákkal díszítjük.

Autentikusabb, ha kínai rizsbort használunk.

HALALAPLÉ

200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
2 db babérlevél
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.