KANTONI SERTÉS RÁKKAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: fokhagymaprés, habverő, kés, keverőtál, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, habarás, hámozás, keverve sütés, pirítás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Wokban vagy serpenyőben 2 kanál olajat forrósítunk és beletesszük a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított garnélarákot (1. kép) és 5 percig kevergetve pirítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük és félretesszük.
2. A wokba beleöntjük a maradék olajat és hozzáadjuk a kockára vágott sertéscombot (2. kép). 5-6 percig kevergetve pirítjuk, majd megsózzuk. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a frissen reszelt gyömbért (3. kép). 2 percig kevergetve pirítjuk.
3. A wokba beleöntjük a halalaplét, a száraz fehérbort; a szójaszószt és a cukrot. A kukoricalisztet a vízben csomómentesre keverjük, majd a léhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
4. A mártásba visszatesszük a rákot és belekeverjük a tojást is. 5-6 percig főzzük, időnként megkeverjük. Előmelegített tányérra halmozzuk, csíkokra vágott piros húsú paprikával és pórékarikákkal díszítjük.
HALALAPLÉ
1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.