Bárányleves rizzsel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: csontozókés, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, séfkés, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hártyázás, kicsontozás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg rizs
15 dkg kicsontozott báránycomb
1 evőkanál rizsborecet
2 evőkanál világos szójaszósz
8 és fél dl marhahúsleves
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb szál póréhagyma
1 nagyobb csiperkegomba
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A húsról minden zsiradékot és hártyát eltávolítunk, majd vékony csíkokra vágjuk.

2. A rizst bő, sós vízben 10-15 percig főzzük (1. kép). Hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, félretesszük.

3. Közben a levest lábosban felforraljuk.

4. Beletesszük a húst (2. kép), a feldarabolt póréhagymát, a zúzott fokhagymát. Sóval, szójaszósszal, rizsborecettel ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a hús megpuhul.

5. Hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt gombát és az előfőzött rizst (3. kép). További 2-3 percig főzzük.

6. A levest előmelegített tányérokba merjük és azonnal fogyasztjuk.

Használjon kínai szárított gombát a leveshez, ezt azonban főzés előtt be kell áztatni.

Marhahúsalaplé

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.